ΑΕΝΑΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

  • Αυτό το θέμα έχει 0 απαντήσεις, 1 φωνή και ενημερώθηκε τελευταία φορά 4 έτη, 2 μήνες πριν από τον χρήστη .
  • Post
    admin
    Keymaster

      ΑΕΝΑΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ: Μια άλλη άποψη για το αύριο – Πρόταση για Master Plan Δήμου Μεγαλόπολης

      Συντάκτης: Παναγιώτης Σαρακινιώτης

      1. Εισαγωγικό μήνυμα

      Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε το μεγαλείο ενός λαού χρειάσθηκε να παρουσιάσουμε τα επιτεύγματα και τον πολιτισμό του. Η βιομηχανική επανάσταση και ιδιαίτερα η Τρίτη που ακολούθησε έφερε στο προσκήνιο διλήμματα και αδιέξοδα λόγω της άνισης κυρίως κατανομής του πλούτου. Είναι γνωστή η αναφορά του προέδρου της παγκόσμιας Τράπεζας για το 2019 και μετά ότι έως το 2022 δεν θα έχουν δουλειά περίπου 500 εκατομμύρια άτομα με την πλειοψηφία αυτών να είναι νεοεισερχόμενοι (300 εκατομμύρια νεοεισερχόμενοι). Σήμερα, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας το 65% των νέων ασχολείται με τομείς που εκλείπουν. Ο λόγος κυρίως εστιάζεται στην έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων (δηλ σχεδόν 1 στους τρεις δεν διαθέτει ψηφιακές δεξιότητες). Επιπλέον το 2030 όπου αναμένεται η 4η βιομηχανική επανάσταση υπολογίζεται να μείνουν άνεργοι πάνω από 800 εκατομμύρια άτομα (το 1/5 του σημερινού παγκόσμιου εργατικού δυναμικού). Οι πηγές που αναφέρουμε διαδικτυακά παρουσιάζουν πιο τεκμηριωμένα τις εργασιακές σχέσεις και αλλαγές που θα υπεισέρθουν παγκοσμίως.

      Για την ιστορία:

      1η Βιομηχανική Επανάσταση (1770-1880): Εκβιομηχάνιση της παραγωγής

      2η Βιομηχανική Επανάσταση (1880-1970): Μαζική παραγωγή με χρήση του ηλεκτρισμού

      3η Βιομηχανική Επανάσταση (1970-2020): Αυτοματοποιημένη παραγωγή με χρήση Η/Υ

      4η Βιομηχανική Επανάσταση (2020- ): Σύνδεση φυσικού, ψηφιακού & βιολογικού κόσμου.

      Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι η ένωση, η σύζευξη όλων των σημερινών τεχνολογιών επικοινωνίας με την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Είναι η πλήρης αυτοματοποίηση, ψηφιοποίηση και ρομποτοποίηση των πάντων με συνεχή αλληλοεπίδραση με τον άνθρωπο (cyber-physical systems, internet of things, cloud computing). Για παράδειγμα η τρισδιάστατη παραγωγή αντικειμένων και μηχανημάτων, η παραγωγή αυτοκινήτων τα οποία θα κινούνται αυτόνομα χωρίς οδηγό, η παραγωγή αεροπλάνων χωρίς πιλότο (drones), η τεχνητή νοημοσύνη, η τηλεϊατρική με τηλε-επεμβάσεις, τα έξυπνα σπίτια, κλπ. Έτσι στην νέα εποχή, που έρχεται γρήγορα, τα εργοστάσια παραγωγής των αγαθών θα βρίσκονται δίπλα στους αγοραστές των αγαθών χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρονται από ήπειρο σε ήπειρο.

      Σκοπός μας στις επόμενες θεματικές ενότητες είναι να παρουσιάσουμε βιώσιμες λύσεις οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις νέες εξελίξεις και θα δώσουν τα εφόδια να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό σύστημα για την ευημερία των πολιτών της περιοχής μας.

      1.1 Θεματολογία

      Οι θεματικές ενότητες που παρουσιάζονται εδράζονται σε ένα αξιακό σύστημα το οποίο καθορίζεται από την διάθεση των πολιτών να δημιουργήσουν και να συνεργασθούν για τον καλό της περιοχής. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η κατανόηση και η επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα ώστε να προκύψουν συγκεκριμένα σχέδια και κατευθύνσεις κοινά αποδεκτές από όλα τα μέλη της κοινωνίας. Η άποψή μας στηρίζεται στο γεγονός ότι ένας πολιτισμός βασίζεται στην ιστορία του για να δημιουργήσει το μέλλον του. Για παράδειγμα στην Σκωτία παράγεται ουίσκι το οποίο θεωρείται ότι είναι το καλύτερο στον κόσμο. Εν’ τούτοις τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα βραβεία συγκεντρώνονται από αποσταγματοποιούς της Ιαπωνίας. Η Αγγλία είχε παράδοση στα υφάσματα. Έως και σήμερα έχει διαμορφώσει τα κατάλληλο περιβάλλον ώστε να προωθεί τα προϊόντα της σε μεγάλες αγορές διατηρώντας την ποιότητα και την παράδοσή. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν για όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

      Τα τελευταία χρόνια με την τεχνολογική εξέλιξη των μέσων μετακίνησης (αεροπλάνα, τραίνα κ.λ.π.) παρατηρήθηκε ένα επιπλέον εισόδημα να αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική. Ο τουρισμός σε συνδυασμό με τις εφαρμογές της κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου σύνδεσε ανθρώπους διαφορετικής εθνότητας και νοοτροπίας. Το αποτέλεσμα ήταν να αναδειχθούν τοπικές παραγωγές οι οποίες λόγω της ιδιαιτερότητάς τους απέκτησαν ιδιαίτερη θέση και υπεραξία στην παγκόσμια αγορά. Επειδή λοιπόν η κατοχύρωση και ανάδειξη της κληρονομιάς προσδίδει υπεραξία στα προϊόντα της κάθε περιοχής τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια από όλα τα κράτη προς αυτή την κατεύθυνση (ΠΟΠ, HACCP, ISO, UNESCO, NATURA κ.λ.π.). Στην Ελλάδα ενώ διαθέτουμε χρόνια την παράδοση και την πρωτοπορία εντούτοις δεν έχουμε αξιοποιήσει επαρκώς αυτήν την κληρονομιά ώστε να δημιουργήσουμε την δυναμική ανάπτυξης που δικαιούται η περιοχή μας. Ο Δήμος Ανάβρας ίσως αποτελεί εξαίρεση καταφέρνοντας αυτό που θα έπρεπε οι περισσότεροι να έχουμε υλοποιήσει. Στόχος «ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».

      Εστιαζόμαστε λοιπόν στην χωρική σκέψη και ανάλυση ώστε να προτείνουμε ένα μοντέλο συνεργατικής οικονομίας το οποίο θα δώσει τις προϋποθέσεις σε όλους τους νέους ανθρώπους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και το εισόδημά τους. Κληρονομιά της Μεγαλόπολης είναι η παραγωγή και ως τέτοια θα πρέπει να αποτελεί σήμα κατατεθέν για οποιαδήποτε ενέργειά της. Οι θεματικές ενότητες που ακολουθούν θα δώσουν την δυνατότητα να αναπτύξουμε την παραγωγή σε κάθε μια από αυτές ώστε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις και έργα.

      2. Σχέδιο Ανάπτυξης (MasterPlan)

      Στον διεθνή χώρο παρουσιάζονται εδώ και αρκετά χρόνια πολλά παραδείγματα εφαρμογής του συγκεκριμένου μοντέλου ανάπτυξης (Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Γερμανία, Τουρκία, Αμερική, Καναδάς κ.λ.π.). Στην χώρα μας η πρώτη προσπάθεια με μεγάλη επιτυχία ήταν ο πρώην Δήμος Ανάβρας ο οποίος εξελίχθηκε σε αγροτικό οικισμό πρότυπο. Έγινε ο πρώτος οικισμός της Ελλάδας που κάλυπτε εντελώς τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων ήταν ένα από τα υψηλότερα στην Ελλάδα και ήταν ένα από τα λίγα ορεινά αγροτικά χωριά της Ελλάδας που ο πληθυσμός του παρουσίαζε αύξηση για όσο καιρό εφαρμοζόταν το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης. Σκοπός της μικρής παρουσίας μου στο διαδίκτυο είναι να παρουσιάσω τις θέσεις μου σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης του Δήμου Μεγαλόπολης. Στόχος μου είναι η δημιουργία ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης με φιλικό χαρακτήρα στο περιβάλλον. Η πρότασή μου στηρίζεται στην άποψη ότι μόνο η φύση μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης. Τουτέστιν, η συμμετοχή μας σε αυτά μπορεί να δημιουργήσουν ένα αέναο κύκλο εργασιών ο οποίος σε βάθος χρόνου αναπτύσσει τις προϋποθέσεις ευημερίας και ανάπτυξης ενός Δήμου.

      Στην σύγχρονη Ελλάδα παρόλο που διαθέτουμε ανθρώπους επιστημονικά καταρτισμένους εντούτοις μας είναι δύσκολο να αποτυπώσουμε την πραγματικότητα με ειλικρίνεια. Η αλήθεια είναι ότι ο πλούτος και η εξουσία μερικών ανθρώπων κατευθύνει τις επενδύσεις προς όφελός τους. Δηλαδή η διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού περιβάλλοντος εξυπηρετεί τα σχέδια ανθρώπων που έχουν ήδη επενδύσει π.χ. σε γη στα σημεία που θα κριθούν κατάλληλα για κτιριακές υποδομές. Απόδειξη αυτής της κατάστασης αποτελεί η προσπάθειά μας να αποτυπώνουμε την κατάσταση με διάφορα σχέδια τα οποία ξεκινούν από μια απλά SWOT ανάλυση. Οι Δήμοι που κατάφεραν να ξεχωρίσουν είναι μετρημένοι στα δάκτυλα και παρόλο τα τοπικά συμφέροντα είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό. ΟΡΑΜΑ. Όταν παρατηρούμε λοιπόν οι όποιες ευκαιρίες ανάπτυξης να αξιολογούνται τεχνοοικονομικά με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια είναι σίγουρο ότι δεν θα ωφελήσουν αλλά θα κουράσουν.

      Η δική μου αποτύπωση όμως έχει σκοπό να μεταφέρει μια πραγματικότητα η οποία λέγεται ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ και διεθνώς αποτελεί κριτήριο στρατηγικού προγραμματισμού και πηγή έμπνευσης εκατομμυρίων ανθρώπων. Πολλές φορές η δημιουργία προέκυψε από το όραμα ανθρώπων με κοινή δραστηριότητα (ομάδα). Παράδειγμα αποτελεί η δημιουργία ροκ και ποπ μουσικής στην Αγγλία το δεκαετία του 1970. Μετά την ενασχόληση πολλών ομάδων σε συγκροτήματα η Αγγλική κυβέρνηση διαπίστωσε ότι είχε υπερκέρδη διεθνώς από την εξαγωγή των τραγουδιών των συγκροτημάτων και έδωσε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης αντίστοιχων κινήσεων. Παρόμοιες κινήσεις υλοποιήθηκαν από διάφορες κυβερνήσεις σε πολιτιστικό επίπεδο στην Γαλλία και την Αμερική. Διεθνώς όμως όλες οι περιοχές αναγνώρισαν ότι η εξέλιξη της κληρονομιάς μας είναι η λύση στα προβλήματα βιωσιμότητας. Ειδικά όταν η ανθρωπότητα ανακάλυψε ότι η μετακίνηση είναι συνώνυμη της ανάπτυξης. Γι’ αυτό και ένα μεγάλο κομμάτι της ανάπτυξής μας στην 4η βιομηχανική επανάσταση όπως αναφέραμε είναι η επικοινωνία μέσω του ¨χώρου¨. Ως χώρος εννοείται τόσο ένα φυσικό περιβάλλον όσο και ένα άυλο όπως μια σελίδα στο διαδίκτυο. Όλοι μας κατανοούμε ότι η εξέλιξη συνεχώς του χώρου δημιουργεί το αναπτυξιακό περιβάλλον για τις επόμενες γενιές. Αν παρατηρήσετε τις εκθέσεις σε μεγάλα εμπορικά κέντρα (ΙΚΕΑ, PRAKTIKER, LIDL, MALL κλπ) διαθέτουν μια αρμονία την οποία προσπαθούν να μεταδώσουν στους πελάτες τους. ΓΙΑΤΙ??? Διότι απλά όταν έχεις το όραμα έχουν ταυτόχρονα γνωρίσει και τον στόχο σου.

      Το δικό μου Masterplan λοιπόν θα ξεκινήσει με το ΟΡΑΜΑ. Θα ξεκινήσει με την άποψη ότι αυτό πρέπει να το διαμορφώσουν οι νέοι άνθρωποι και μόνο αυτοί. Επιπλέον θα δώσει κατευθύνσεις οι οποίες θα στοχεύουν όχι μόνο στην υλική ευημερία αλλά κυρίως στην δημιουργία. Η προσπάθειά μας λοιπόν είναι να αναχαιτίσουμε την βουλιμία την οποία ακόμα και το Ελληνικό κράτος αναγνωρίζει (π.χ. στα τεχνικά έργα ο Μελετητής με τον Εργολάβο είναι ξεχωριστά πρόσωπα για να ελέγχει ο ένας τον άλλο). Θα εστιάσω συγκεκριμένα στην αέναη κίνηση ανάπτυξης ως μέρος ενός βιολογικού κύκλου που επικεντρώνεται στην ένταξη του ανθρώπου στον βιολογικό κύκλο της ζωής αποδίδοντας προστιθέμενη αξία με την χρήση ήπιων μορφών ενέργειας που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Θα εισάγω λοιπόν την έννοια του Αέναου Βιολογικού Πάρκου.

      Αξίζει λοιπόν πριν κλείσω την συγκεκριμένη ενότητα να εστιάσω στο κύριο χαρακτηριστικό μιας επιτυχημένης αναπτυξιακής εφαρμογής με ένα παράδειγμα. Με τόσες εκτάσεις αναξιοποίητες στην Μεγαλόπολη το πιο εύκολο ίσως είναι να προτείνουμε την καλλιέργεια κάποιων φυτών όπως της αγριαγκινάρας μιας και γίνεται πολύς λόγος. Η εφαρμογή της όμως δεν έχει όραμα παρά μόνο την αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής. Αν όμως εμβαθύνουμε στον έλεγχο θα διαπιστώσουμε ότι χρειάζεται πολλές φορές τον χρόνο κοπή και ξήρανση για να επιτύχουμε την ετήσια απόδοση που αναφέρεται. Ενώ λοιπόν μπορεί η στρεμματική απόδοση να είναι πολλά υποσχόμενη εν τούτοις λόγω γεωργικών εργαλείων και μηχανημάτων θα πρέπει να έχει υψηλή τιμή αγοράς. Γεγονός που αυξάνει το κόστος λειτουργίας σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος από βιομάζα. Αν όμως στην στρατηγική μας έχουμε όραμα την ΟΙΚΟ-ΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΘΕΣΠΊΣΟΥΜΕ ΣΤΌΧΟ την δωρεάν παροχή θέρμανσης και ρεύματος σε όλα τα σπίτια της Μεγαλόπολης τότε θα καταλήγαμε στο μοντέλο της συνεργατικής οικονομίας (προσοχή δεν αναφέρομαι σε συνεταιρισμούς). Το μοντέλο δηλαδή που ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι κοινός και καλύπτει τις ανάγκες όλων των παραγωγών. Το μοντέλο που ενώνει τα αγροτεμάχια σύμφωνα με ένα κοινό στόχο ΚΆΤΩ ΑΠΌ ΜΙΑ ΕΝΙΑΊΑ ΟΜΑΔΑ. Το μοντέλο ανάπτυξης μονάδων συνδυασμένης παραγωγής ρεύματος (ρεύματος για εισόδημα και θέρμανσης για ξήρανση και τηλεθέρμανση). Το θέμα είναι αν θα δημιουργηθεί μια μεγάλη μονάδα παραγωγής ρεύματος ή μικρές αυτόνομες για το εισόδημα κάθε κατοίκου. Τα παραδείγματα της Ολλανδίας, της Γερμανίας και πολλών άλλων Ευρωπαϊκών χωρών ανέδειξαν την συνεργατική οικονομία. Νομίζω ότι το παράδειγμα είναι αντιπροσωπευτικό και στην πορεία θα κατανοηθεί καλύτερα. Το δύσκολο είναι να κατανοήσουμε ότι ο Δήμος πρέπει να δημιουργήσει τις υποδομές ανάπτυξης και όχι την ανάπτυξη. Η δημιουργία των προϋποθέσεων είναι αντικείμενο της πρότασής μου. Αργότερα θα γίνει αναφορά στην Ομάδα Υποστήριξης. Προϋπόθεση ανάπτυξης λοιπόν είναι να δημιουργήσει ο Δήμος ένα Πολυχώρο τον οποίο θα υποστηρίζει διαχειριστικά ώστε οι Δημότες να μπορούν να αναπτύξουν τις δημιουργικές σκέψεις τους διοικητικά.

      _________________________

      Η ολοκληρωμένη πρόταση αποτελείται από 66 σελίδες, έχει κατατεθεί στον Δήμο Μεγαλόπολης και έχει δημοσιευθεί στο Καφενείο της Μεγαλόπολης. Τώρα δημοσιεύεται και στον χώρο της δημόσιας συζήτησης.

      Ακολουθεί ολόκληρη η πρόταση:

       

      ΑΕΝΑΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Μια … by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

    Τοποθέτηση ετικέτας: 

    • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.