Ανάδειξη Αρχαίας Μεγαλόπολης

Συζητήσεις Θεματικές Προτάσεις Πολιτισμός Ανάδειξη Αρχαίας Μεγαλόπολης

 • Αυτό το θέμα είναι κενό.
 • Post
  Dimi Christopoulos
  Συμμετέχων

   Εικονική πραγματικότητα

   Η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας αποτέλει ένα ελκυστικό μέσο για την επίτευξη της  διάσωσης και διάχυσης του ελληνικού πολιτισμού, σε ένα χώρο έξω από το πλαίσιο της συστημικής εκπαίδευσης.

   Οι παραγωγές εικονικής πραγματικότητας οι οποίες έχουν συγκεκριμένη ιστορική αφήγηση ώστε να υπάρχει ροή και συνοχή στην πληροφορία που παρέχεται στο θεατή είναι ενδιαφέρουσες και κάνουν την εμπειρία πιο ζωντανή, ενώ ταυτόχρονα δύνανται να προσφέρουν περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο της παρουσίασης. Έχει αποδειχθεί ότι τα συστήματα τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας, όπως ο εικονικός κινηματογράφος τον οποίο παρουσιάζουμε παρακάτω, παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και είναι πιο ελκυστικά για την επίτευξη αυτού του σκοπού, καθώς τέτοιου είδους τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της παρουσίασης και να προσφέρουν μια πιο ρεαλιστική, εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εμπειρία.

   Η τεχνολογία δίνει την δυνατότητα να αναπαρασταθεί ένα φυσικό τοπίο ή ένα οποιοδήποτε αντικείμενο, πλοίο, οπλισμός κλπ καθώς και ανθρώπινες δραστηριότητες με κίνηση  αλλά ταυτόχρονα να γίνει αυτό σε χρονική εξέλιξη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο θεατή να αντιληφθεί με άμεσο τρόπο την ιστορική εξέλιξη και συνέχεια. Η δυνατότητα αναπαράστασης οποιουδήποτε τόπου, αντικειμένου ή φαινομένου σε πολλαπλά χρονικά σημεία αλλά και η δυνατότητα να κινηθεί ο θεατής, στον εικονικό χώρο, αποτελούν δύο χρήσιμα εργαλεία για τον διαδραστικό και άμεσο τρόπο με τον οποίο παρέχεται η επιστημονική πληροφορία στον θεατή και την εμβύθινσή του στον εικονικό κόσμο που αναπαριστάται

   Αρχαία Μεγαλόπολη

   Για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεγαλόπολης μπορεί να δημιουργηθεί μια  παραγωγή (ταινία) εικονικής πραγματικότητας διάρκειας 20-30 λεπτών με συγκεκριμένη αφήγηση (σενάριο), στην οποία θα παρουσιάζεται η πόλη σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η τρισδιάστατη αναπαράσταση τον κτιρίων αλλά  και η επιλογή τη δράσης (σενάριο) θα γίνει σύμφωνα με τις επιτάγές των αρχαιολόγων και των ιστορικών και θα μπορουσε να περιλαμβανει το αρχαίο θεάτρο, το θερσιλείο και την αγοράς της αρχαίας Μεγαλόπολης αλλά και αλλα σημαντικά κτήρια.

   Σαν μέσο προβολής προτείνεται ο εικονικός κινηματογράφος που παρουσιάζεται παρακάτω, ο οποίος θα στεγαστεί μόνιμα σε αίθουσα ώστε να καταστεί επισκέψιμος τόσο απο σχολεία όσο και απο ελεύθερους επισκέπτες, για την αναδειξη της ιστοριάς της Αρχαίας Μεγλόπολης και θα λειτουργεί υπο την επιβλεψή του Δήμου η κάποιου άλλου φορέα. Ετσι η Μεγαλόπολη θα καταστεί πόλος ελξης αλλά και αναδειξής της ιστοριάς, μιας και παρόμοιο εγχείρημα δεν εχει επιχειρηθεί στην Αρκαδία απο όσο γνωρίζουμε. Μια παραγωγή εικονικής πραγματικότητας 20-30 λεπτών και ένας εικονικός κινηματρογράφος χωρητικότητας 30-40 άτομων

   Παρακάτω μια μικρή παρουσίαση της παραγωγής για την Αρχαία Μίλητο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμου. Αντι για την Μίλητο φανταστειτε την Αρχαια Μεγαλόπολη.

   Εικονικός Κινηματογραφος

   Ο εικονικός κινηματογράφος είναι ένα σύστημα προβολής τρισδιάστατων στερεοσκοπικών ταινιών. Αποτελείται από μία ειδική επιφάνεια προβολής, μία συστοιχία προβολέων (projector), έναν υπολογιστή και ένα ηχοσύστημα. Η θεατές κάθονται μεταξύ των προβολέων και της επιφάνειας προβολής και φορούν ειδικά γυαλιά για την στερεοσκοπία. Πλεονέκτημα του εικονικού κινηματογράφου έιναι ότι μπορεί να εγκατασταθεί σε υπάρχοντα χώρο χωρίς ιδιαίτερες μετατροπές και επιτρέπει την εμβύθινση των θεατών σε τρισδιάστατες παραγωγές. Επίσης μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να χωρά διαφορετικό αριθμό επισκεπτών αναλογα με τις ανάγκες του κάθε έργου. Ένας μέσος εικονικός βέβαια χωρά 20 με 40 ατομα και απαιτεί ο χώρος που θα τοποθετηθεί να έχεις περίπου 4 μέτρα ύψος,  5-6 μέτρα πλάτος και 6-7 μέτρα μήκος. Μόνη απαίτηση είναι ο χώρος αυτός να μπορέι να έχει χαμηλο επίπεδο φωτισμού.

   Εν κατακλείδει ένας εικονικός κινηματογράφος μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε αίθουσα που πληρεί αυτές τις προδιαγραφές χωρίς ιδιαίτερες κατασκευαστικές παρεμβάσεις. Οι συγκεκριμένοι αριθμοί είναι κατα προσέγγιση με σκοπό μόνο να δώσουν μια τάξη μεγέθους. Παρόμοιοι εικονική κινηματογράφοι παραγωγής του ΙΜΕ έχουν εγκατασταθεί σε πολλά περιφερειακά Μουσεία και Δήμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία.

   Παρακάτω υπάρχει ενδεικτική φωτογραφία ενός συστήματος εικονικού κινηματογράφου .

  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.