› Συζητήσεις › Ολοκληρωμένες Προτάσεις › Προτάσεις φορέων › Αλφειός-Μαίναλο 2020: Οι προτάσεις για την μεταλιγνιτική εποχή στην Μεγαλόπολη
- Αυτό το θέμα είναι κενό.
- Post
-
Ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Αλφειός – Μαίναλο 2020, στα 5 χρόνια της πορείας του προσπάθησε να θέσει τις βάσεις για μια σχεδιασμένη από τα κάτω προς τα επάνω Τοπική Ανάπτυξη και κατάφερε την σύσταση του μοναδικού « Ταπτοκ » στην Ελλάδα.
Στην Ημερίδα Διαβούλευσης του Δήμου Μεγαλόπολης σχετικά με την Μεταλιγνιτική Εποχή, παρουσίασε μέσω των εκπροσώπων του κ. Δ. Λυκογιάννη και Γ. Γκιουμέ, μια συνολική πρόταση. Μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις – δημοσίων και δημοτικών έργων- και προτάσεων στήριξης της Ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε βάθος 10 ετιας που με συντηρητικούς υπολογισμούς μπορούν να εξασφαλίσουν πάνω από 400 θέσεις εργασίας και το κυριότερο συνιστούν ένα ΟΡΑΜΑ για την περιοχή και το μέλλον της.
Οι πάνω από 100 παρευρισκόμενοι άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προτάσεις αυτές και αναπτύχθηκε μια εξαιρετικά θετική συζήτηση. Οι ενδιαφέρουσες θεματικές προτάσεις που ακούστηκαν δίνουν την δυνατότητα στο Δήμο να έχει πλέον ένα πλούσιο υπόβαθρο για να αναπτύξει ένα πλαίσιο διεκδικήσεων για το μέλλον.
Ο Σύλλογος, με την βοήθεια των έμπειρων στελεχών του θα συνεχίσει την επεξεργασία και τον εμπλουτισμό του συνολικού ΟΡΑΜΑΤΟΣ καθώς και του πρακτικού σχεδιασμού που παρουσίασε, έτσι ώστε να συμβάλει στον μέγιστο βαθμό στην προετοιμασία που είναι απαραίτητη για την διεκδίκηση αλλά και απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων που θα εξασφαλιστούν.
Στην συνέχεια θα βρείτε το πλήρες κείμενο των προτάσεων μας.
Για το Δ.Σ. Ο Προέδρος Μιχάλης ΤσουκιάςΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ – ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ – ΤΡΙΠΟΛΗΣ
“ΑΛΦΕΙΟΣ-ΜΑΙΝΑΛΟ 2020”
Ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Αλφειός-Μαίναλο 2020 δραστηριοποιείται σε τρεις Δήμους και συμμετέχουν σε αυτόν 41 φυσικά πρόσωπα και 8 σύλλογοι.
Προτάσεις για χρηματοδότηση από το ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Εισαγωγή :
«Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς σχέδιο και χωρίς ανθρώπους».
Οι παρακάτω προτάσεις αποτελούν ολοκληρωμένο πλαίσιο ανάπτυξης του λεκανοπέδιου της Μεγαλόπολης και βασίζονται στις μελέτες – διαβουλεύσεις και ημερίδες που έχει διοργανώσει ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Γορτυνίας – Μεγαλόπολης – Τρίπολης « Αλφειός – Μαίναλο 2020».
Η σημαντικότερη προίκα της περιοχής είναι τα εδάφη και οι εγκαταστάσεις του λιγνιτωρυχείου που θα κλείσει. Το τι θα γίνουν τα εδάφη αυτά και οι προβλέψεις της περιβαλλοντικής αποκατάστασης τους θα έχει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της περιοχής μιας και θα διαμορφώσει την εικόνα της. Άλλωστε αυτή η έκταση είναι η μόνη για την οποία μπορεί να γίνει σχεδιασμός.
Για τον παραπάνω λόγο θα πρέπει να απαιτηθεί και να επιτευχθεί η οριστικοποίηση ενός ξεκάθαρου και δεσμευτικού σχεδίου αποκατάστασης του ορυχείου.
Στόχος όλων των παρακάτω προτάσεων είναι να διαμορφωθεί μια άλλη εικόνα για την περιοχή σαν σύνολο και κατά συνέπεια να γίνει ελκυστική για εγκατάσταση και να αποκτήσει επισκεψιμότητα.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ :
Α. Μεγαλόπολη – περιοχή Ορυχείου
Ο σχεδιασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω :
- Τροποποίηση της ΜΒΕ και διαμόρφωσή 2 λιμνών με δημιουργία κάθετου δρόμου από Μεγαλόπολη προς τα νότια χωριά ( Τριπόταμος – Χωρέμι – Απιδίτσα) και διατήρηση ενός νησιού με τις προς κατεδάφιση μονάδες.
- Καθορισμός των ορίων της λίμνης και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της παραλίμνιας περιοχής, όσης είναι μέσα στην απαλλοτριωμένη έκταση.
- Εκπόνηση Χωροταξικής Μελέτης για την υπόλοιπη εκτός λίμνης έκταση που θα περιλαμβάνει την χωροθέτηση των παρακάτω δραστηριοτήτων: Φωτοβολταϊκό πάρκο, Πάρκο αναψυχής του δήμου Μεγαλόπολης, Πίστα δοκιμών και παρουσιάσεων αυτοκίνητων σε συνδυασμό με πίστα μοτοσυκλέτας και μότο κρος και μικρού αεροδρομίου, Εκτροφείο θηραμάτων και ελεγχόμενη κυνηγητική περιοχή, Μουσείο τεχνολογίας και Σχολεία – θερμοκήπια νέων τεχνολογιών στους προς κατεδάφιση Θερμικούς σταθμούς, δασικές εκτάσεις όπως έχουν ήδη διαμορφωθεί από τις προηγούμενες ΜΒΕ και αγροτικές εκτάσεις για θερμοκήπια η εντατικές καλλιέργειες ζωοτροφής.
- Επέκταση του Σχεδίου πόλεως της Μεγαλόπολης μέχρι το όριο της προβλεπόμενης Λίμνης ( έκταση περίπου 400 στρ. περιοχής Ψαθιού ) με ενσωμάτωση της μικρής λίμνης και διαμόρφωση πάρκου και δέσμευση του παραλίμνιου μετώπου ως κοινόχρηστου.
- Αξιοποίηση της νέας έκτασης του Σχεδίου πόλης για την ανέγερση πρότυπων βιοκλιματικών κατοικιών για την προσέλκυση νέων σε ηλικία οικογενειών.
- Μελέτη και διαμόρφωση του παραλίμνιου μετώπου της Πόλης με Πεζοδρομήσεις, πλακοστρώσεις, τουριστικά καταστήματα και Λιμάνι αναψυχής.
- Δημιουργία πεζοπορικής – ποδηλατικής διαδρομής από το νέο Λιμάνι Μεγαλόπολης μέχρι τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Θέατρο μήκους περίπου 4 χλμ. Καθώς και στο νότιο τμήμα της λίμνης μήκους περίπου 25 χλμ (Χράνη – Καρύταινα).
- Αποκατάσταση και βελτίωση της προσβασιμότητας και ελκυστικότητας του αρχαιολογικού χώρου και του Θεάτρου Μεγαλόπολης.
- Αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και δημιουργία κολυμβητηρίου. Ανάληψη πανελλήνιων και άλλων αγώνων.
- Αξιοποίηση των δημοτικών χώρων (και εκτός Μεγαλόπολης-κληροδοτήματα) για προβολή και διάθεση τοπικών προϊόντων.
- Κατασκευή δυο ακόμη μικρών “λιμανιών” αναψυχής για την διευκόλυνση της πρόσβασης στο Παλαιοντολογικό Μουσείο και την Αρχαία Τραπεζούντα αλλά και στην Καρύταινα.
- Κατασκευή και Λειτουργία Βιολογικού Μεγαλόπολης σαν βασική προϋπόθεση για προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων.
- Οργάνωση Αναπτυξιακού Συνεδρίου με θέμα την Μεταλιγιτική Εποχή και τους αναγκαίους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς.
Β. Ημιορεινή περιοχή βόρεια και Νότια του Λεκανοπέδιου
Στην περιοχή γύρω από το λεκανοπέδιο έχουν διαμορφωθεί τρεις πυρήνες τουριστικής ανάπτυξης, στην γύρω από το Ίσαρη περιοχή με τον θρησκευτικό τουρισμό στην Αγ. Θεοδώρα, στο Ψάρι με τις εγκαταστάσεις της Αρκαδιανής και τα 2 μουσεία – Ψωμιού και Δημ. Σχολείου και στην Καρύταινα και τα χωριά του Μαίναλου (Ελληνικό – Στεμνίτσα – Δημητσάνα – Βυτίνα) μέσα από δραστηριότητες περιπέτειας (πεζοπορία – Ραφτινγκ- Ιππασία – χιονοδρομία) αλλά και συμβατικού Εσωτερικού τουρισμού). Υπάρχει δυνητικά και η δυνατότητα ανάπτυξης του Λύκειου όρους (Ίσαρη – Λυκόσουρα – Καρυές – Κουρουνιού – Κοτύλιο – Ανδρίτσαινα – Αμπελιωνα – Νεδα).
- Οργάνωση και συντήρηση των μονοπατιών του Μαίναλου – Επέκταση και σύνδεση με Μαντινεία – μέσω χιονοδρομικού και Μεγαλόπολη μέσω Φαραγγιού Λούσιου και Καρύταινας.
- Δημιουργία του περιμετρικού μονοπατιού στο Λύκαιο όρος και σύνδεση του με το μονοπάτι του Μαίναλου μέσω του Φαραγγιού της Καρύταινας.
- Δημιουργία στο Μαίναλο και ιδιαίτερα στην περιοχή του χιονοδρομικού, διαδρομών ποδηλασίας βουνού και πίστας ΜΒ.
- Αξιοποίηση με εξοπλισμένη διαδρομή και εναέριες γέφυρες του Φαραγγιού της Καρύταινας.
- Διαμόρφωση εισόδων και σήμανση του ποταμού Αλφειού στο τμήμα που γίνεται Ραφτινγκ.
- Βελτίωση της προσβασιμότητας στο χωριό Ψάρι από όλες τις κατευθύνσεις που συγκεντρώνουν τουρίστες ώστε να μειωθεί ο χρόνος πρόσβασης.
- Δημιουργία χώρων στάθμευσης έξω από τα τουριστικά χωριά – ιδιαίτερα στην Δημητσάνα και βελτίωση των κοινοχρήστων χώρων τους.
- Βελτίωση των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης όλων των οικισμών. Κατασκευή και λειτουργία στους κύριους παραδοσιακούς – τουριστικούς προορισμούς της περιοχής Καρύταινα και Λεοντάρι σαν βασική προϋπόθεση για προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
- Παροχή ιδιαίτερων κίνητρων ( παροχή γης και κατασκευή από το Δημόσιο των αναγκαίων έργων υποδομής ) και χρηματοδότησης φορέων Κοινωνικής οικονομίας με η χωρίς την συμμετοχή των Δήμων για μεγάλα έργα υπερτοπικής σημασίας όπως η Πίστα δοκιμών και παρουσιάσεων αυτοκίνητων + πίστα μότο κρος + αεροδρόμιο και το εκτροφείο θηραμάτων + ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή.
- Χρηματοδότηση των ήδη εγκατεστημένων στην περιοχή επιχειρήσεων με επιδότηση 65% και δάνειο του οποίου το 75% θα είναι εγγυημένο από το ταμείο Λιγνιτόσημου.
- Δημιουργία και προικοδότηση με το απαραίτητο κεφάλαιο υπερ τοπικού Οργανισμού για την δημιουργία νέας εικόνας και την προβολή της περιοχής για τα επόμενα 10 χρόνια.
- Επιδότηση της εγκατάστασης στην Μεγαλόπολη – μετά το 2023, νέων οικογενειών με παιδιά, μέσω της παροχής σπιτιού – εξαγοράσιμου στο 20% της αξίας του.
- Αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας σε μικρή νοσηλευτική μονάδα με εξειδίκευση στην τηλεϊατρική και την φροντίδα ηλικιωμένων ώστε να καλυφθεί ο γερασμένος πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής.
ΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
Είναι προφανές ότι ακόμα και εάν υλοποιηθούν άμεσα όλα τα παραπάνω δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν άμεσα σε τέτοιο βαθμό που να εξισορροπήσουν τα προβλήματα απασχόλησης που η περιοχή θα αντιμετωπίσει με το κλείσιμο του Ορυχείου.
Για τον λόγο αυτό θα πρέπει όλα τα δημόσια έργα να προγραμματιστούν σε τέτοιο βάθος χρόνου και με τέτοια σειρά ώστε αφενός να διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο απασχόλησης αφετέρου να μην αρχίσουν και τελειώσουν όλα μαζί αλλά να παραδίδονται και αρχίζουν την λειτουργία τους σταδιακά ώστε να αλληλοσυμπληρώνετε η απασχόληση στην κατασκευή με εκείνη της λειτουργίας.
Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει και την απαραίτητη εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα για να προχωρήσει και εκείνος σταδιακά στην υλοποίηση επενδύσεων.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΟΣΑ
Α. ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ : 90 ΕΚΑΤ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 5 ΕΤΙΑΣ
ΓΥΡΩ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΓΚΟΙ : 40 ΕΚΑΤ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 6 ΕΤΙΑΣ
Β. ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – ΚΙΝΗΤΡΑ : 40 ΕΚΑΤ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 8 ΕΤΙΑΣ
Γ. ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ : 30 ΕΚΑΤ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 10 ΕΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ : 200 ΕΚΑΤ
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.